Novi Chrome bit će, kažu, značajno brži i blaži prema RAM-u i procesoru

Posljednja nadogradnja Googleovog Chromea za ovu godinu donosi unaprijeđeno upravljanje tabovima, pretraživanje istih, te općenito brže pokretanje i učitavanje web stranica

Iz Googlea su najavili posljednju veliku nadogradnju svojeg internetskog preglednika za ovu godinu. Chrome bi, ako ćemo vjerovati njihovim najavama, s novom verzijom trebao dobiti najveće poboljšanje performansi unatrag nekoliko godina, a uz to bit će implementirano i nekoliko korisnih dodataka koji će mnogima olakšati svakodnevni rad.

Pogledajmo prvo što se obećava u vezi brzine rada. Jednom kada Google Chrome bude nadograđen na novu inačicu koju najavljuju (verzija M87), ovaj će se preglednik pokretati do 25% brže nego do sada, otvarat će web stranice u prosjeku 7% brže, a sve to činit će korištenjem manje RAM-a i procesorske snage. Korisnici koji Chrome vrte na prijenosnim računalima trebali bi primijetiti i duže trajanje baterije zahvaljujući i do 5 puta manjem opterećenju procesora.

Razvojni tim Chromea kaže da je optimizacije postigao na nekoliko načina, prije svega prioritiziranjem aktivnog taba i zaustavljanjem izvođenja skripti na pozadinskim tabovima. Korisnici na Androidu primijetit će i da se stranice, posjećene navigacijom naprijed-nazad, otvaraju trenutačno, tj. da se ne učitavaju iznova nego ostaju u cacheu.

Osim nedavno predstavljenog grupiranja tabova, od nove verzije Chrome će omogućiti i pretraživanje unutar njih. Još jedna vrlo zanimljiva opcija bit će i lak pristup pojedinim opcijama preglednika. Umjesto da pregledavate postavke u potrazi za određenom funkcijom, moći ćete istu pozvati iz njegove adresne trake – kao da ste u naredbenom retku.

Tako ćete, na primjer, moći umjesto URL-a ili pojma za pretraživanje upisati "Edit passwords,", "Open incognito window", "Delete history" i slično, i odmah ćete ispod upisa dobiti akcijsku tipku koja obavlja željenu radnju. Za početak ova će opcija biti aktivna samo na desktopu.

Nadogradnja nazvana M87 krenula je u distribuciju u stabilnom kanalu. Dostupna je i za Appleove nove Macove na proceosru M1.studeni 20, 2020 21:06
Other News
Popularno
Brzina Interneta - Speedtest