Skidajmo.com - pitanja i odgovori

za sve Vaše probleme mi imamo odgovor...uključite se!


filip.krpa

filip.krpa

on June 28, 2013

Ovako,pošto vidim da se puno njih interesira za Linux,a neznaju ništa o njemu a ipak žele nešto znati ja ću vam pojasniti par stvari. Dakle ovo nije nikakvo pitanje,ovo je zapravo odgovor na vaša pitanja. Pa hajmo krenut!

Što je linux? Linux kao linux je kernel - on povezuje hardver i softver. Da nema kernela vaš PC nebi radio. Dakle on je najbitnija "veza" između hardvera i softvera (operativnog sustava).

Što s kernelom? S kernelom - ništa,on je tu kao "baza" nekoj linux distri,dakle uzme se kernel,i onda se piše OS. To vas zapravo i ne zanima,vama treba zapravo operativni sustav.

Što je to distra? Distra je zapravo operativni sustav,tj. Linux distribucija. 

Koju odabrati? Na to pitanje nemože niko odgovoriti. To je kao da pitate "koji auto da kupim". Zapravo postoji univerzalni odgovor na to,a on glasi "ono što vam paše". Ali,pošto još niste krenuli u Linux vode,kako znati koja vam paše? Pa ovako,ima more distribucija (o tome čemo kasnije zašto ih ima toliko itd.),ali za početnike se preporučuje Linux Mint,openSuse,itd. itd. (Preporučuje se i Ubuntu ali toliko stvari se na njemu promjenilo i toliko se udaljio od filozofije linuxa tako da ga ja nimalo ne preporučam). 

Mint,kao i openSuse su jako popularne (zapravo jedne od najpopularnijih) distre koje su poznate po jednostavnosti i ugodnom radu. Ako ste pobjegli sa Windowsa - ili to želite: Linux Mint/openSuse je za vas (preferiram Linux Mint nad openSuse-om,ali to je subjektivna stvar). 

Čuli ste za terminal - što ,zašto i kako? Terminal je zapravo konzola u koju kuckate naredbe. Zvuči prastaro? NE. To je zapravo jedna od "najjačih" stvari u Linuxu. Korisničko sučelje vam ni netreba (sve što možete mišem kliknuti) ako znate naredbe. Ali sve se više radi na tom da se terminal što manje koristi tako da je sve "clickable",da bi bilo "jednostavnije" iako će vam svi Linuxaši (barem oni napredniji) tvrditi da je najlakše raditi preko terminala. U distrama poput Minta,Ubuntua,opensuse itd. jako rijetko ećte morati koristiti terminal,ali to je u 99% slučajeva samo copy/paste sa interneta. 

Što je to Desktop Environment ilitiga radno okruženje? Hm,ovo je teško za objasniti,ali pokušat ću vam objasniti na laički način. To je zapravo sve što možete kliknuti,dakle neko grafičko sučelje koje možete podešavati i prilagođavati. Postoji više grafičkih sučelja,a ja ću nabrojati samo neke: KDE - "najteži" ali i najveći što se tiče mogučnosti,možete ga podesit i u najsitniji detalj,efekti i animacije su fenomenalne na ovome,ali minus je što zauzima puno RAM-a. GNOME-Shell - nova verzija gnoma 2.xx koju rijetko ko voli,ali opet ga koriste. Xfce - jako lagan po RAM-ima i jako ljep DE. Po meni jedan od boljih DE-ova. Ne zauzima puno RAM-a,brz,jednostavan a opet podesiv. Cinnamon - to je fork od GNOME-Shella prilagođen početnicima ali i onima koji žele funkcionalan i jednostavan DE. Razvija ga Linux Mint zajednica,ali je moguće instalirati i na sve druge distre. Jako je lijep za oko,a isto tako i podesiv i jednostavan. Lxde - najružniji,ali najbrži DE. Od njega ćete dobiti samo brzinu,ali zaboravite na izgled. Moguće je podesit neke teme,ali,ko što kažu "nije to to". Ako imate slab kompjuter - to je za vas.

Što je Window Menager? Hm,ovo je još teže za objasnit ali probat ću. Window Menager je kao "okaljaštrena" verzija nekog DE-a. Tj.,WM-ovi su poznati po tome da troše jako malo RAM-a (manje nego LXde) ,ali su zato jako monotoni,i teški su za konfigurirati. Početnicima ne preporučujem da koriste samo WM-e,nego potpune DE-ove kao što su Kde,Cinnamon,Xfce,MATE,Lxde,itd. itd.

Ako vas zanima više,samo guglajte,gledajte i slike raznih DE-ova itd..Gugl je majka! :D

Par razloga zašto biste trebali preći na linux:
Sigurnost - puno njih grriješi kada kažu da je Linux siguran jer nema virusa za njega. To je donekle točno,ali ne u potpunosti. Istina,ima malo virusa,ali ni jedan vam nemože NIŠTA. Jedini virus je ljudska glupost,a u tom vam ni Linux neće pomoći. Linux ima "built-in" zaštitu,a to se zove root lozinka. Dakle,bilo kakva promjena na sistemu,instaliranje,odinstaliranje,modificiranje nekih sistemskih fajlova,treba admin lozinku. Dakle,ako vi recimo surfate i odjednom vas sustav pita za admin lozinku,iako znate da niste ništa radili po sistemu što bi to zatražilo,vi odmah znate da se radi o virusu i samo stisnete "cancel" i virus vam nemože ništa. Šansa da pokupite virus su jako malene,tako da se nemorate brinuti. 

Brzina - Linux možete koristiti i na starim računalima koji imaju 300MHz procesor,16 MB RAM-a i ostalo. Ali nemožete naprimjer Ubuntu upogonit na tomu,postoje specijalizirne distribucije za slabija računala. Uglavnom,da neduljim,Linux možete upogoniti na staroj kanti od 15 godina. 

Podešavanje - kada mislim na podešavanje,mislim na to da možete cijeli sustav podesit kako VI to želite. Ali ne preko nekog System settings alata,nego editiranjem raznih configuracijskih fajlova itd. Nebrinite,opće postavke su dostupne preko GUI alata,ali ako želite podešavati "u dubinu" sustava onda morate imati neko znanje.

Stabilnost - Linux je toliko stabilan da vam se nikad neće srušit (tj. može,naravno,ali šanse su toliko male da su skoro 0%-tne). Nemorate nikada resetirati računalo nakon instalacije nekog programa ili update-a. 

Izbor - možet ebirati između stotina distribucija (iako je preporučljivo držati se poznatijih,prvih 15 na distrowatchu),puno DE-ova i puno WM-ova. Izbor je vaš!

Ako ste gamer-napravite dual boot,što znači instalirajte Linux na neku drugu particiju,a ostavite si i Windows da možete igrati igre. 

Da vam napišem kako instalirati npr. Mint,odite na youtube i tamo ćete naći,stvarno nije teško :)

Ako imate ikakvih pitanja što se tiče Linuxa,dodajte me na Facebook http://www.facebook.com/filip.krpa  ali pošaljite poruku da znam da ste radi linuxa jer inače ne prihvaćam osobe koje neznam. 

Nema korisnika online